Inapoi
 
                                                 03.Despre Galaxie

Descoperirea galaxiei poate fi privita ca una din cele mai mari victorii ale ratiunii omenesti. A intelege ca valul laptos aparent plat, raspandit pe bolta cereasca, traversand mai multe constelatii este galaxia in care ne aflam si noi, este ca si cum un om care nu a iesit niciodata din casa, sesizeaza planul orasului in care se afla.Cu toate ca in final s-a acceptat teoria conform careia planeta noastra nu este singura din univers si nu este fixa - este una din miliardele de planete din galaxie, totusi, antropocentrismul si geocentrismul oamenilor inca a ramas in minte, astfel ca la inceput s-a crezut ca Galaxia noastra este cea mai mare , este o galaxie gigant. Ulterior s-a dovedit ca galaxia Calea Lacteee este o galxie de marime si varsta medie, printe celelalte galaxii.In legatura cu forma si marimea galaxiei, au existat mai multe presupuneri si teori, care paoi au fost infirmate. Astazi, se consiera galaxia Calea Lactee ca fiind de forma unui disc plat cu o accentuata umflatura la mijloc, vazuta din profil. Dimensiunile galaxiei sunt de 85 000 x 15 000 ani lumina. Dupa alte aprecieri(Menzel si Egger), dimensiunile ar fi de100 000 x 10 000 ani lumina.Privita din fata, galaxia are forma unei spirale cu mai multe brate, avand in centru o aglomerare, un nucleu. Bratele spiraleiau ramificatii numeroase, iar in apropierea centrului galactic ele se pot cu greu detecta, acolo pr a fi foarte apropiate una de cealalta. Bratele galaxiei sunt alcatuite dintr-un amestec de materie stelara si si materie difuza, indepartandu-se pana la 35 - 40 000 ani lumina de centru. Unele din aceste brate au putut fi identificate, cu ajutorul undelor hertziene si radiotelescoapelor. Au fost astfel identificate trei brate, numele acestora fiind dat dupa numele constelatiilor in directia carora se vad de pe Terra:
-bratul Orion
-bratul Sagetatorul
-bratul Perseu.
Soarele se gaseste in vecinatatea ramificatiei unui brat care porneste din directia stelei Alfa a constelatiei Lebada.
Observarea bratelor galaxiei se face cu dificultate, datorita existentei unei bariere optice . O serie de nori obscuri, absorbanti, situati in planul ecuatorului galactic. Acesti nori mascheaza atat regiunile centrale ale galaxiei, cat si pe cele de dincolo de ele. La acestea se adauga insasi pierdereade radiatie datorita trecerii luminii stelelor printr-o regiune cu mare concentratie stelara. Asa cum se poate vedea din schita de mai jos, doar 15 - 20% din discul galactic este optic vizibil.





















Dupa cum sistemul nostru solar este inclus intr-un invelis reprezentat de comete. asa si discul galactic are un invelis al sau, denumit halou. De asemenea, mai are si 2 sateliti: Norii lui Magellan .

Galaxia noastra in comparatie cu alte galaxii
Mai sunt si alte galaxii spirale, vazute pe "muchia" lor de pe Pamant. Printre ele sunt: NGC 4565, NGC 5746, NGC 7814 si altele.
Daca privim de pe Pamant alte galaxii spirale(evident, nu cu ochiul liber), atunci vom observa la ele un fenomen important. O dara obscura asezata in planul ecuatorului galactic ne atrage atentia de la prima vedere. Cauza acestor dare o constituie norii de materie duifuza, absorbanta, in planul ecuatorului galactic al acestor sisteme stelare. Exista deci, in spatiile interstelare ale galaxiilor o materie difuza capabila sa absoarba total, sau partial(in functie de lungimile de unda), lumina steleor respective.

O galaxie recent descoperita: Messier 82














Alte galxii spirale:






















Galaxia Sombrero, denumita asa dupa forma sa... Privita de departe, seamana cu un OZN. Chiar daca e o galaxie, nu putem sti cate planete cu viata inteligenta ascunde, si cati "calatori" vin de acolo