ASTROLOGIE SI HOROSCOP
Horoscopul personal

În viata sociala, oamenii au functii foarte diverse, astfel ca întâlnim tot felul de categorii sociale si profesionale: medici, profesori, ingineri, muncitori, comercianti, functionari etc. Fiecare categorie are trasaturile ei, rolul ei în societate, stiluri de viata si de gindire, uneori chiar limbaj si uniforme caracteristice. Dar ceea ce se vede în diversitatea nivelurilor vizibile ale vietii terestre, la nivel social si profesional, este doar o oglindire partiala a diversitatii care se manifesta la nivel cosmic.

Deosebirea este ca, la nivel cosmic, diversitatea este generata prin diversitatea vibratiilor si a combinatiilor de vibratii. Iar diferitele tipuri de vibratii sunt generate dupa legi constante, conform complexelor ritmuri cosmice ilustrate de miscarile planetare si stelare. În fiecare individ uman, vibratiile cosmice actioneaza în diverse raporturi si combinatii, în functie atât de momentul nasterii individului, cât si de optiunile sale în diversele domenii ale vietii.

Ciclul natural al anotimpurilor terestre, corelat în mod vizibil cu miscarea de revolutie a Pamântului în jurul Soarelui, este împartit în etape egale, fiecare etapa având o vibratie proprie. Un asemenea sistem poarta numele generic de zodiac. Se poate spune ca un zodiac este, de fapt, un calendar energetic. Cine îl cunoaste, poate folosi optim energiile caracteristice fiecareia dintre etape, prin diverse metode de lucru energetic si subtil, actionând de la nivelul cel mai accesibil, cel intelectual.

O harta astrologica arata pozitia Soarelui, a Lunii si a celorlalte planete aflate pe cer într-un anumit moment. Zodiacul este împartit in 12 diviziuni egale (de câte 30 de grade), cunoscute ca semne zodiacale : Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioara, Balanta, Scorpion, Sagetator, Capricorn, Varsator si Pesti. În interiorul unui horoscop se mai gasesc înca 12 diviziuni, cunoscute sub numele de "case". Acestea se calculeaza in functie de Ascendent, care, la rândul lui, este determinat de ora nasterii. Iata de ce cunoasterea exacta a momentului nasterii este atât de importanta. Fara se lua în calcul si casele, la analizarea unui horoscop se obtine o imagine incompleta, care poate cuprinde erori mari în ceea ce priveste caracterizarea astrologica a unui individ.

Exista numerosi alti factori care confera unei astrograme un caracter unic si semnificatii singulare. Toate aceste componente reprezinta numeroasele aspecte ale naturii noastre interioare. Iata de ce predictiile facute pentru zodii în general, nu sunt de cea mai mare acuratete. Predictiile cu privire la un anumit moment si/sau o anumita persoana sunt determinate de caracteristicile individuale ale unei astrograme. Asa cum fiecare dintre noi este unic, si asezarea planetelor la nastere este unica si are o semnificatie singulara, deosebita de a celorlalti. Configuratia astrologica într-o anumita perioada sau la un anumit moment ne afecteaza - pozitiv sau negativ - pe fiecare dintre noi. Detaliile acestei influente sunt date numai si numai de caracteristicile horoscopului personal.
Care sunt intervalele zodiilor?

Mentionarea datelor de început si de sfârsit pentru fiecare zodie (în clasicul stil "Berbec : 21 martie - 20 aprilie") este o problema delicata. Motivul este simplu si oarecum surprinzator : aceste date difera de la an la an. Nici nu ar putea fi altfel, numai daca ne gândim ca, într-un an bisextil, intrarea în Berbec (primul semn al zodiacului) nu are cum sa se petreaca în aceeasi zi ca într-un an ne-bixestil. De exemplu, în anul 1995, intrarea Soarelui în Berbec (deci începutul anului astrologic) a avut loc la 21 martie ora 04 :20, în 1996 - la 20 martie ora 10 :06 (cu mai bine de o jumatate de zi mai devreme!), în timp ce în 1998 începutul anului astrologic a avut loc pe 20 martie la ora 21 :50.

Fireste, aceeasi variatie este valabila si pentru celelalte zodii, nu numai pentru Berbec. Prin urmare, cineva nascut, de exemplu, în anul 1995 pe 21 martie la ora 02 :00, va avea Soarele în semnul Pestilor, nu în Berbec. Iata de ce este foarte importanta calcularea horoscopului în functie de anul, ziua si ora nasterii fiecaruia (luând în calcul si Ascendentul, care uneori poate avea o importanta mai mare decât însusi semnul !).

Cei nascuti în jurul datei de 20 se întreaba mereu în ce zodie sunt, pentru ca în ziare diferite apar intervale diferite ale zodiilor. Aceste date sunt publicate fie facându-se o medie ori o aproximare, fie luându-se în considerare datele de intrare a Soarelui în semne dintr-un anumit an, date care numai uneori corespund cu anul nasterii cuiva.
În zona Romaniei si în toata Europa, cel mai frecvent folosit este Zodiacul European, care provine de la vechile civilizatii care au trait în zona Indo-Europeana: chaldeenii, romanii, grecii si arabii au contribuit la ceea ce numim astazi zodiac european. Dar, ca orice stiinta, astrologia este si ea în evolutie si de-a lungul secolelor au aparut continuu schimbari si îmbunatatiri ale sistemului de lucru cu zodiacul.

Zodiacul european împarte anul în 12 zodii, prima dintre ele începând întotdeauna la Echinoctiul de Primavara. Cele 12 zodii poarta numele a 12 constelatii aflate pe ecliptica, adica pe traseul pe care - aparent - îl parcurge Soarele pe cer în jurul Pamântului. Dar, în timp ce constelatiile au pozitii spatiale fixe pe harta cerului, zodiile sunt în realitate segmente de timp, raportate la Echinoctii si Solstitii, adica de fapt la miscarea de revolutie a Pamântului în jurul Soarelui. Doar la circa 26.000 ani, zodiile si constelatiile ajung sa coincida în continuumul spatio-temporal.

În ordine, semnele zodiacului european sunt date mai jos (în paranteze apare denumirea constelatiei în limba latina):
Eclipsele în astrologie
Eclipsele. De luna, de soare. Ele aduc schimbari foarte importante în vietile noastre : nimic din ceea ce se întâmpla în timpul unei eclipse ori în zilele premergatoare si, mai ales, de dupa eclipse nu este simplu.

Eclipsele sunt ca un fel de jokeri în horoscop – ele schimba situatiile, întotdeauna în mod dramatic. Tot ceea ce urmeaza unei eclipse are mai multa "greutate", ne maturizeaza si ne învata. Eclipsele sunt mâna destinului în viata noastra. Si nici macar nu trebuie ca o eclipsa sa aiba loc în semnul tau ca sa te influenteze, dar daca, întâmplator, cade în ziua ta de nastere, anul ce urmeaza va fi un punct de rascruce în viata ta.

Eclipsele duc la finalizarea – în bine sau în rau – a unor situatii care treneaza. Ele sunt... deznodaminte. Sunt felul în care destinul îsi spune cuvântul într-o lume în care oamenii sunt convinsi ca viata ti-o faci tu si numai tu (ceea ce este foarte adevarat, numai ca eclipsa, ca si zodia, îl modeleaza pe "tu" din aceasta propozitie!). Poate o slujba noua, poate o casatorie, poate o casa – oricum, ceva important se petrece sigur, si cel mai adesea fara vreun semn prevestitor, ci asa, deodata, ca si cum ceva s-ar amesteca în viata noastra. Eclipsele te pot rasplati sau pedepsi. Ele, însa, îi fac întotdeauna pe oameni sa fie mai "ei însisi", accentuând calitatile si defectele elementare ale zodiilor carora le apartinem. De exemplu, un Berbec va fi "mai Berbec decât de obicei" într-o asemenea perioada.

De cele mai multe ori, ele "corecteaza" o traiectorie, ne fac sa întelegem mai bine anumite lucruri, sa vedem adevaruri pe care nu le-am observat. Imaginati-va ca faceti un puzzle – viata voastra –, tot încercând sa gasiti si sa potriviti piesele ca sa se îmbine... si la un moment dat, iata, cade din cer una dintre piesele puzzle-ului. E buna? E rea? E ceva în plus si te poate face sa spui : "Da, acum inteleg! În sfârsit, acum înteleg!".

Eclipsele maturizeaza, prin evenimente bune sau rele. Prin începuturi si sfârsituri. Astrologic, simbolic, moartea nu este decât un alt început. La fel si sfârsitul unei relatii, în care partenerul poate s-a schimbat de nu-l mai recunosti în zilele eclipsei...

Desigur, ESTE posibil ca o eclipsa sa nu te afecteze direct. Dar ea afecteaza întreaga societate. În trecut, oamenii erau mai atenti la ritmurile lumii si ale naturii, se temeau de eclipse si le respectau. Pe buna dreptate : viata capata un ritm mai alert în preajma lor, e mai accelerata, toata lumea e mai altfel.

Si acum ajungem la sfatul cel mai important : nu actionati în timpul sau sub influenta unei eclipse. Reactionati la evenimente, dar nu initiati proiecte sub mantia întunericului. În vechime se spunea ca nici un plan care este început în timpul unei eclipse, sau în zilele de dinainte si dupa aceasta, nu va avea rezultatele dorite. Cântariti ideile, dar nu luati hotarâri. Daca eclipsa este de luna, poate ca emotiile or s-o ia razna (o iau ele si când e luna plina, daramite la eclipsa!). Asteptati un timp, macar o saptamâna, înainte de a actiona sau de a lua o hotarâre.

Influenta eclipselor este simtita în cele patru zile care o preced sau o urmeaza. Dar o eclipsa de luna, de exemplu, poate avea influenta asupra vietii cuiva chiar si cu doua saptamâni înainte de a avea loc, sau la sase luni dupa.

Eclipsele solare sunt altfel : ele ne vorbesc despre începuturi. Iar schimbarile pot avea influenta la luni de zile dupa ce acest eveniment a avut loc. Dar în mod sigur, la doua, la patru sau la sase luni dupa o eclipsa de soare (daca nu chiar în zilele din preajma ei), ceva se va sfârsi si altceva, mult mai important si mai de durata, va începe.
Zodiacul european
Pe langa zodiacul european, mai exista si alte sisteme de acest tip, dezvoltate în diverse alte epoci si de diferite civilizatii. Toate zodiacele au în comun caracteristica energetica, vibrationala, manifestata în tendinte psihologice si aptitudini sau predispozitii umane.
Zodiacul chinezesc.

În mare, el e alcatuit tot din 12 semne zodiacale - fiecare având asociat câte un animal - si se bazeaza pe 5 elemente fundamentale (Metal, Apa, Lemn, Foc, Pamânt). Tipic pentru zodiacul chinezesc mai este faptul ca fiecare "zodie" (animal) guverneaza câte un an de zile, existând astfel cicluri zodiacale complete de câte 12 ani. Prin alternanta celor 5 elemente specifice, ciclul zodiacal complet este de 12x5=60 ani. Aceleasi animale guverneaza si anumite perioade lunare, existând si o corespondenta temporala cu zodiile din zodiacul european, astfel:
Zodie europeana
Zodie chinezeasca
Berbec Dragon
Taur Sarpe
Gemeni Cal
Rac Capra (sau Oaie)
Leu Maimuta
Fecioara Cocos
Balanta Câine
Scorpion Mistret (sau Porc)
Sagetator Sobolan
Capricorn Bivol (sau Bou)
Varsator Tigru
Pesti Iepure (sau Pisica)
Zodiacul Indian
In zodiacul indian anul este împartit în 36 perioade - si nu toate sunt asociate unor animale. Este un zodiac decadal, asadar, fiecare semn indian putând fi pus în corespondenta cu câte o decada (a treia parte) dintr-o zodie europeana. Iata corespondenta lor, pastrând ordinea decadelor: Zodie europeana Zodii indiene
Berbec Toporisca Cal Birjar
Taur Foc Capra Elefant
Gemeni Fir Phoenix Diamant
Rac Vier Sarpe Testoasa
Leu Câine Vânator Urs
Fecioara Fecioara Pana Rândunica
Balanta Balanta Uliu Maimuta
Scorpion Delfin Turn Leu
Sagetator Pustnic Scoica Metal
Capricorn Funie Lotus Arcas
Varsator Vultur Caleasca Apa
Pesti Perla Corabie Yoghin
Zodiacul  arboricol

Este tot decadal, de origine druidica. Druizii sunt vechii preoti celti care au disparut din Europa pe masura ce s-a extins ocupatia romana spre nordul Europei si apoi s-a raspândit crestinismul. Zodiacul druidic asocia diversi arbori cu perioade calendaristice si are mai multe versiuni. În general, un arbore guverna doua decade pe an, simetrice pe cercul zodiacal (la 6 luni diferenta), dar exista si exceptii. Zilele de echinoctiu si solstitiu aveau câte un arbore propriu, marcând importanta lor unica pe durata unui an întreg.
Astrologie vedica
introducere

Astrologia vedica este o astrologie de tip stelar: punctul de pornire în divizarea zodiacului coincide cu o stea fixa din constelatia Zeta Piscum, aflata la 180 grade de steaua Corvi din constelatia Chitra. Raportarea la un punct fix de pe bolta cereasca - steaua Corvi din constelatia Chitra - este deosebirea esentiala fata de Astrologia occidentala, în cadrul careia raportarea zodiacului se face la echinoctiul de primavara care gliseaza în timp. Diferenta între cele doua puncte, punctul fix din zodiacul sideral, vedic, si punctul echinoctial al zodiacului mobil, occidental, marcata pe ecliptica printr-o distanta unghiulara, se numeste Ayanamsha sau distanta precesionala. Aceasta explica de ce situarea Soarelui sau a Ascendentului în doua horoscoape alcatuite în cele doua sisteme nu coincide întotdeauna.

Raportarea la constelatii si nu numai la Sistemul solar, caracteristica Astrologiei vedice, se manifesta si în faptul ca Luna este considerata un factor mult mai important în determinarea personalitatii si destinului individului decât Soarele. Luna este studiata din punctul de vedere al tranzitului ei prin constelatii *, prin calitatea ei de stapân al unei zodii (Racul) care se suprapune cu casa 4 în horoscopul universal (Kala Purusha), si din punctul de vedere al unei case într-un horoscop normal, ceea ce-i atribuie calitatea de benefic sau malefic functional, etc.

Trei elemente sunt extrem de importante într-o astrograma vedica: Ascendentul, Soarele si Luna.
Soarele in Astrologia vedica

Soarele reprezinta bagajul nostru karmic, ceea ce aducem cu noi din încarnarea anterioara ca si un dat, fix, static, predispozitional pentru actuala viata. Este acea componenta a personalitatii precisa, definita, dinamico-energetica si indestructibila, statica prin imposibilitatea modificarii ei, pe care psihologia o numeste temperament. Asadar, situarea Soarelui într-o anumita zodie este scheletul, coloana vertebrala care va sustine esafodajul personalitatii care se structureaza pe baza planetelor.

Calitatile si caracteristicile planetelor se întrepatrund cu situarea lor într-o zodie si casa si cu calitatea lor de stapâni ai zodiilor si caselor. Si întrucât calitatea principla a sistemului osos este tare *, Soarele situat într-o zodie traseaza esenta nativului, ceea ce el exprima cel mai puternic în exteriorul sau.

Pe acest schelet trasat de informatia purtata de Soare, informatia purtata de celelalte planete structureaza o personalitate, o entitate biologica si psihica (emotional si mental), întocmai cum pe sistemul osos se prind si sunt sustinute si protejate celelalte tesuturi, sisteme si organe care alcatuiesc în final un corp fizic.

În momentul încarnarii, Spiritul îsi alege familia în care se va naste, astfel ca informatia referitoare la corpul fizic se va materializa prin informatia genetica purtata de catre ADN-ul parintilor si alcatuind în momentul conceptiei codul genetic al copilului, genotipul. Fenotipul, ceea ce înseamna cum este modulat genotipul sub actiunea factorilor de mediu, la nivel psihic structurându-se caracterul si la nivel fizic aspectul corpului, este reprezentat în
Ascendent.
Luna in Astrologia vedica

Luna reprezinta psihismul nostru, partea aceea imposibil de controlat, care ne face sa fim atât de omenesc de umani, ne individualizeaza si ne structureaza specific, subconstientul, inconstientul, dar si supramentalul atunci când face legatura cu Constiinta macrocosmica. Este partea care ne ocroteste, ne vegheaza si ne creste precum mama (dealtfel, planeta karaka pentru mama, adica semnificatoare, este Luna).

Astrologia vedica, raportându-se la constelatii, ia în calcul si tranzitele Lunii prin cele 27 constelatii (Nakshatra), tranzite extrem de importante în recalcularea orei nasterii unei persoane, în trasarea unor caracteristici de constitutie fizica, psihica, mentala si de comportament.

Luna se considera în Astrologia vedica la fel de importanta ca si Ascendentul, de aceea în calcule si pentru interpretari se fac raportari si la un Ascendent lunar. De fapt, multe din interpretari iau în calcul nu numai Ascendentul natal sau Ascendentul lunar, ci si un Ascendent solar, desi acesta este cel mai putin important. De altfel, principiul Bhavat Bhavam face ca orice casa sa poata fi considerata într-un moment dat casa 1, astfel încât interpretarile sa fie mai nuantate.

Ascendentul in Astrologia vedica

Ascendentul, direct legat si determinat de ora precisa a nasterii, de locul nasterii prin longitudinea si latitudinea localitatii, este prin însusi modul sau de determinare componenta mobila a personalitatii noastre, schimbabila si construibila, ceea ce psihologia numeste caracter.

Nasterea noastra într-o anumita familie, deci predispozitia catre un anumit tip de educatie, într-un anumit loc geografic si în anumite conditii climatice reprezinta complexul de factori care traseaza linii directoare pentru manifestarea sau inhibarea elementelor temperamentale. Ascendentul atrage dupa sine pozitionarea caselor, adica domeniile din viata, etapele pe care le vom parcurge în împlinirea noastra ca om, ceea ce vom fi dispusi sa manifestam si sa facem în aceasta încarnare. Când vom face, cum vom face si cu ce pret vom face, acestea se stabilesc pe parcursul existentei prin corelarea perioadelor majore ale vietii (stabilite prin sistemul Vimshotthari dasha*) cu tranzitele planetare ce joaca rol de catalizator pentru declansarea anumitor evenimente în viata.

Întrucât în momentul nasterii, Sufletului încarnat (Jivatman, Jeeva), îi sunt deschise toate posibilitatile, Astrologia vedica merge, în modalitatea clasica, traditionala, pe principiul caselor egale, mai mult, suprapuse peste un semn zodiacal, astfel încât casa se suprapune pe zodie, planeta stapâna a zodiei respective devenind astfel guvernatorul casei.

Astrograma in Astrologia vedica


Modalitatea de abordare a unei astrograme în Astrologia vedica este diferita de aceea a Astrologiei occidentale. Astfel, în Astrologia vedica:

- Planetele sunt interpretate predominant în calitatea lor de stapâni ai unor zodii si case, de dispozitori ai planetelor situate în respectivele zodii si case, cu care manifesta relatii de potentare, obstructionare sau inhibare a caracteristicilor naturale în functie de relatiile de prietenie sau dusmanie naturala sau functionala dintre ele.

- Relatiile interplanetare sunt determinante în desfasurarea efectelor si atributiilor caselor.

- Între planete se stabilesc, în functie de ocuparea caselor, cu raportare la Ascendent, Luna sau Soare, anumite relatii speciale, numite Yoga astrologice care confera efecte deosebite si independente de efectele obisnuite date de planete.

- Ascendentul si Luna sunt considerati ca fiind de mai mare importanta în ceea ce priveste conturarea destinului individului decât Soarele. De aceea, situarea Soarelui într-o anumita zodie este de importanta secundara, acest lucru reprezentând mai degraba o nuantare a calitatilor casei si zodiei respective. Deasemeni, Soarele în Astrologia vedica este considerat un malefic natural, el reprezentând bagajul karmic al actualei încarnari si, ca atare, se constituie într-o constrângere pentru entitatea respectiva care, datorita traseelor impuse de bagajul karmic adus de Soare, trebuie sa se "deplaseze" în mod obligatoriu pe aceste rute, între liniile stabilite karmic. În concluzie: Soarele blocheaza, deci, firesc, este malefic. Deasemeni, calitatea Soarelui de stapân al unei anumite zodii si case, în special, conferindu-i calitatea functionala, malefic sau benefic, este mult mai importanta decât situarea lui în zodie.

- Atributul de benefic sau malefic functional se apreciaza prin calitatea planetei de a fi stapân al unei anumite case; Astrologia vedica clasificând casele în benefice si malefice, calitatea de stapân al casei transfera planetei în manifestare beneficitatea sau maleficitatea. Aceasta dubla calitate de natural si functional face de multe ori ca un malefic natural puternic sa devina, în manifestare pentru un anumit horoscop, cea mai favorabila planeta, deci un benefic functional, care produce cele mai favorabile efecte. Asa este, de exemplu, Saturn pentru Ascendent în Taur si Balanta, când, fiind stapânul unor case benefice (casele 9 si 10, respectiv 4 si 5), devine planeta Yoga karaka si manifesta efecte pozitive.
Multumim colegului nostru Michiru pentru materiale.
Linkuri in cadrul paginii
Horoscopul personal
Care sunt intervalele zodiilor?
Eclipsele in astrologie
Zodiacul european
Zodiacul chinezesc
Zodiacul Indian
Astrologie vedica
Soarele in Astrologia vedica
Luna in Astrologia vedica
Sus