Inapoi
Incalzirea globala, intre mit si adevar. Partea I


Meteorologii incearca sa explice ce se intampla cu vremea. In ultima suta de ani incalzirea a fost de doua ori mai accentuata, iar in secolul urmator aceasta incalzire ar putea avea efecte devastatoare. Aceste efecte le simtim deja, deoarece temperaturile crescute din aceasta iarna au batut recordurile din ultimii 50 de ani.

Chiar daca e greu de crezut, atat fenomenul de incalzire globala, cat si efectul de sera sunt esentiale pentru existenta vietii pe Pamant. Expertii spun ca atunci cand soarele incalzeste planeta, anumite gaze din atmosfera se comporta precum peretii de sticla ai unei sere. Adica retin caldura si mentin Pamantul la o temperatura suficient de ridicata pentru a intrentine viata. Industrializarea intensa si defrisarile necontrolate din ultimii ani sporesc, insa, efectul gazelor de sera. Concentratiile tot mai ridicate de vapori de apa, metan si dioxid de carbon izoleaza practic Pamantul si nu mai permit eliminarea caldurii. Asa ca planeta se incinge din ce in ce mai tare.

Daca ar fi sa masuram simbolic timpul ramas pana la “apocalipsa”, limbile ceasului ar trebui sa fie la ora 11.55. Incalzirea globala din ce in ce mai mare va duce curand la un dezastru planetar. La ora actuala exista solutii pentru a ne adapta acestor schimbari?

Deja a devenit ceva obisnuit ca fenomene ca seceta, inundatii, furtuni devastatoare, grindine, sau frig extrem sa tina prima pagina a ziarelor.


Dunarea in pericol
Fluviul Dunarea este extrem de afectat de incalzirea globala, poluare, pescuit excesiv si indiguiri masive. Informatia apare intr-un top al celor mai amenintate zece fluvii din lume, publicat de WWF.

Potrivit raportului dat publicitatii ieri, 80% din zonele inundabile ale Dunarii au disparut in ultimele doua secole din cauza interventiilor umane. Desecarile si indiguirile de pe cursul fluviului au determinat modificari grave si ireversibile pe 78% din lungimea fluviului. Din aceasta cauza, exista un risc major ca mai bine de trei sferturi din Dunare sa nu indeplineasca obiectivele Directivei Cadru Ape a UE, care prevede "atingerea calitatii ecologice bune pentru toate apele de pe continent pana in 2015". Cursul fluviului va fi puternic afectat si de proiectul Coridorului VII European (care urmeaza sa lege portul Rotterdam de Constanta). Intrucat Dunarea este singurul fluviu european care nu are adancime minima garantata, albia acestuia urmeaza sa fie dragata si indiguita, iar pragurile eliminate pentru a permite dezvoltarea traficului naval. Pentru realizarea Coridorului VII, in Romania urmeaza sa se execute lucrari care ameninta doua zone principale, unde este planificata adancirea albiei fluviului. Raportul WWF arata ca aceste zone includ sute de insule naturale pe o distanta de 500 km, de-a lungul granitei romano-bulgare si o zona intre Calarasi si Braila, unul dintre ultimele locuri de depunere a icrelor sturionilor. Cei 1.000 km ai Dunarii, de la Portile de Fier la Marea Neagra, reprezinta ultima portiune in care fluviul mai curge liber si una dintre cele mai importante 200 de zone naturale din lume.


Incalzirea globala va schimba fata Europei si a lumii

Continentul nostru va fi supus in acest secol unor "agresiuni" climatice fara precedent Disparitia multor specii vegetale, scufundarea zonelor de coasta, canicule ucigatoarea?? Sunt fenomenele cu care risca sa se confrunte Europa pana la sfarsitul secolului, atrage atentia GIEC - grupul interguvernamental de experti in materie de incalzire globala.
Capitolul dedicat Europei in raportul de 1.572 de pagini asupra evolutiei si consecintelor incalzirii globale, dat ieri publicitatii la Geneva, e cutremurator.


Zone de risc: vestul Frantei, Germaniei si Elvetiei

Cele mai expuse valurilor de caldura ucigatoare (canicula din vara lui 2003 a facut cateva mii de victime in Europa) sunt regiunile occidentale ale Frantei, Germaniei, Elvetiei si tot sudul continentului. Decesele, scrie raportul, se vor inmulti, nu numai din cauza caldurii, ci si a bacteriilor care vor afecta calitatea apei sau sporirii poluarii.


Faimoasele pasuni verzi ale Irlandei se vor reduce drastic

Mai bine de jumatate din speciile de plante europene risca sa dispara pana in 2080 din cauza temperaturii tot mai ridicate. Cea mai amenintata e flora din Alpi, precizeaza Andreas Fischlin, de la Institutul federal de tehnologie din Zurich, principalul autor al raportului.
Delfinii din Mediterana sunt si ei condamnati la moarte din cauza incalzirii apei. Soarta lor va fi impartasita de focile din nordul continentului. Verile caniculare si seceta prelungita ameninta si animalele de crescatorie, cum sunt porcii sau pasarile din Marea Britanie. Iar faimoasele pasuni verzi ale Irlandei se vor reduce drastic.


Turismul va suferi schimbari drastice

In comparatie cu nordul, sudul Europei va fi chiar mai puternic afectat de incalzire. Odata cu cresterea temperaturilor, turistii isi vor schimba destinatiile de vacanta. Statiunile de la Mediterana vor fi populate doar primavara si toamna, din cauza verilor prea fierbinti, iar destinatiile se vor deplasa spre nord.
Deoarece iernile vor fi mai calduroase, va fi nevoie de mai putina energie pentru furnizarea caldurii. In schimb, se va cheltui mai mult vara, temperaturile estivale antrenand o utilizare sporita a aparatelor de aer conditionat.
Pe plan global se asteapta ca nivelul marilor sa creasca de patru ori mai repede ca azi, sustine raportul care prevede un "spor" de 88 de centimetri pana la sfarsitul secolului.
In Europa insa, cresterea ar putea fi cu 50% mai mare, avertizeaza GIEC. In consecinta, circa 2,5 milioane de persoane, care traiesc de-a lungul coastelor Mediteranei, dar si in nordul si vestul continentului, vor fi amenintate cu inundatii devastatoare sau chiar cu disparitia zonelor in care locuiesc. Iar apele freatice vor fi distruse prin salinizare. In nord, iernile mai blande si umezeala vor favoriza indesirea padurilor si agricultura. Avantajul ar putea fi insa anulat de cresterea pericolului de inundatii, erodarea zonelor litorale si topirea accelerata a ghetarilor.


Va fi prea cald
Agentia Europeana pentru Mediu (EEA) a avertizat deja ca Europa se va confrunta cu o incalzire globala de pana la 6,3 grade Celsius in urmatorii ani. Citand estimari ale expertilor ONU, Agentia Europeana a precizat ca schimbarile nu vor fi uniforme. Astfel, temperaturile vor creste mai mult in Grecia, Italia si Spania si mai putin pe coasta Atlanticului, datorita influentei oceanului, potrivit documentului. "Daca tendintele actuale se mentin, in multe regiuni ale Europei, pana in 2050, aproape toate verile vor deveni mult mai calde decat cele mai caniculare inregistrate pana acum", a sustinut EEA.


Zona temperata va avea 2 anotimpuri

Romania este una dintre tarile asupra carora s-au facut "studii de caz" de catre ONU, alaturi de alte tari europene. Si meteorolgii nostri au simulat tot felul de scenarii tinand cont de tendintele globale. Suntem, asadar, in toiul schimbarilor. "Anumite caracteristici ale climei ne pot duce cu gandul ca in Romania au ramas deja doua anotimpuri" a precizat dr. Roxana Bojariu din cadrul Departamentului de schimbari Climaterice a INMH. In momentul de fata, deja au inceput sa se contopeasca primavara cu vara, si toamna cu iarna. Mai multi experti in stiinte agricole atrag atentia asupra pericolului transformarii celor 4 anotimpuri in 2.



Cum este produs fenomenul de incalzire globala?

Intelegerea modului în care functioneaza ciclul carbonului la nivel global este esentiala pentru ca expertii sa poata prevedea modul in care s-ar putea modifica pe viitor clima Pamantului. Aceste informatii ne vor ajuta sa ne dam seama mai exact ce masuri trebuie sa luam pentru a stopa procesul de distrugere a planetei.
Pentru a asigura reversibilitatea fenomenului de incalzire globala, comunitatea stiintifica si guvernele lumii sunt de acord ca trebuie luate masuri drastice. Trebuie sa reducem emisiile de carbon la nivel mondial, sa reducem productia de chimicale care distrug stratul de ozon si sa stopam defrisarea zonelor impadurite ale planetei.



                                                                                                                                                                       de Amaliela si Skywalker

va urma