Inapoi
Manipularea. Ce este si de ce este periculoasa
 
Ce este manipularea

Într-un limbaj popular tehnica manipularii poate fi caracterizata ca fiind cel mai indicat mijloc de a obtine rezultatele scontate de la ceilalti prin a-i determina sa rationalizeze si sa analizeze încât vor descoperi ca cea mai mare satisfactie este de a face pe plac unei persoane sau unui grup.

Conditia manipularii este ca manipulatul, persoana manipulata sa aiba o autonomie, cel putin aparenta, de gândire, se afla într-o stare de „liber arbitru”, simulata chiar de el însusi. Aceasta regula este valabila atat in cazul manipularilor pe scara mica, cat si pe scara mare.

Manipularile pot sa fie, in functie de numarul de subiecti vizati, mici, medfii si mari. In cazul de fata vorbim de manipulari medii si mari, manipularile mici nu au effect asupra unui grup mare. Manipularea pe scara larga este una din armele cele mai de temut prin care conspiratorii isi ascund scopurile reale, controland publicul larg.

Nu mai putem recunoaste marile manipulari, decât rar si destul de greu, deoarece ele au devenit o parte din cotidian si nu mai sunt recunoscute ca atare. Acestea se afla în strânsa legatura cu o cultura din care face parte individul si în mijlocul careia convietuieste, cu sistemul de valori, cu educatia, etc. Cel care a identificat cel mai simplu si mai amplu sistem de manipulare major, a fost psihologul elvetian Jean Piaget. El a recunoscut în sistemul educational din fiecare tara o manipulare a elevilor, studentilor, menita a-l obisnui pe individ cu rigorile si regulile vietii de adult si traiul într-o societate care se bazeaza pe legi.
Linkuri in cadrul paginii
De ce este periculoasa manipularea?

Acest aspect se refera la distrugerea valorilor morale, materiale si spirituale ale unui popor. Valorile morale se distrug prin incurajarea lenei, lipsei de creatie, prin ingustarea orizontului general uman (droguri, pornografie, alcoolism) si mai ales prin slabirea fortei educatiei nationale (dupa revolutie, intregul popor a asistat cu nepasare la distrugerea scolii romanesti, iar acum rezultatele se vad prin calitatea adolescentilor). Valorile materiale - intr-un cuvant, bogatiile si resursele acestei tari - au fost distruse de asemenea cu buna stiinta. Cu totii stim de devalizarea bancilor, vinderea combinatelor ca fier vechi, taierea cu bestialitate a padurilor, distrugerea sistemelor de irigatii, deteriorarea pana la distrugere a constructiilor incepute inainte de decembrie 1989, falimentarea cu buna stiinta a varfurilor de lance ale industriei romanesti, slabirea monedei nationale prin incurajarea importurilor concomitent cu reducerea drastica a productiei interne si implicit a exporturilor, incurajarea exportului de materie prima in detrimentul produselor finite, etc.
Dar poate cel mai important aspect, se constituie in distrugerea valorilor spirituale. Aici lupta se da la nivel mondial. Acest aspect se refera in principal la distrugerea ideii de creatie (creativitatea, motorul progresului umanitatii, calitate de baza a individului liber de orice constrangere, a devenit un lucru desuet, marii creatori aflandu-se in umbra marilor companii, necunoscuti maselor, niste anonimi robotizati prin manipulare, asa cum am explicat mai sus)… se mai refera la distrugerea radacinilor istorice (cazul poporului nostru, impotriva caruia se da aceasta lupta, de aproximativ 400-500 de ani), precum si la desacralizarea ideii de apartenenta la ceva: organizatie, idee, popor, rasa, credinta, etc. Toate acestea au fost inlocuite treptat, chiar sub nasul nostru, cu democratia (idee de origine iudeo-masonica, aflata in totala contadictie cu cele mai elementare judecati de bun simt, si care nu pastreaza decat numele, celebrei forme de guvernare a cetatilor antice grecesti), drepturile omului (transformate peste noapte cand nu au mai corespuns scopurilor politice, in dreptul popoarelor, respectiv al minoritatilor) si un sistem de justitie, in care forta banului a inlocuit bunul simt, si care abia daca mai pastreaza o palpaire a ideii de dreptate.

Manipularea  prin Mass Media

Dintre toate instrumentele mass mediari, cel mai eficient este televizorul.
Aparitia pe piata romaneasca in 94-95 a primului post privat de televiziune  a bucurat initial pe toata lumea. Dupa ani de zile de televiziune publica , aveam in sfarsit o piata media concurentiala.
Din nefericire si in mod intentionat majoritatea cu mici exceptii a programelor "pro" au fost de natura de a schimba psihologia a milioane de tineri si nu intr-un sens pozitiv .

Emisiunile erau si inca mai sunt aparent de divertisment dar care a penetrat extrem de bine atat piata , cat si psihicul ...

Prin stirile de la ora 17 au reusit sa ne determine sa ne pierdem acel "ceva" ce se numeste generic "respectul de sine" si sa ne creeze complexe legate de tot ce tine de popor si de tara asta. Se stie ca suntem un popor cu probleme, cu cicatrici inca nevindecate, cu batrini care prefera sa moara demn ( aruncindu-se de la etaj de exemplu...) decit sa recurga la cersit, cu persoane schizofrenice netratate care in libertate se manifesta asa incit fac deliciul stirilor, persoane de o prostie superba care agaseaza alti oameni cu te miri ce pretentii absurde, violuri spectaculoase care au ca protagonisti puberi alcoolizati si babe de 80 de ani, disperarea din vocea prezentatorului, astea toate repetate asiduu duc la reactii de genul "a venit sfirsitu' ", "tara asta va dispare", " era mai bine pe vremea lui Ceausescu", " uite ce fac tinerii astia, sint de-a dreptul malefici", in cele din urma inducind o reactie de negare si un vot de blam asupra ganaratiei tinere si asupra conlocuitorilor ( sau ma rog ...concetatenilor...) sabotind increderea in oameni in general. Rezultatul? omul va crede numai in institutiile oficial acreditate. Adica stat, biserica, armata, fiscul, toate astea. Este un mecanism subtil de manipulare,  o reteta care a functionat si in alte tari, in special in SUA.

Pavlov atribuia o importanta extraordinara cuvantului ca stimul in formarea reflexelor conditionate. Influenta propagandistica se realizeaza cu un sucees evident folosind mass-media. Prin intennediul "actualitatilor" de la televiziune, al ziarelor, al revistelor pentru 'femei (foarte eficiente in a prezenta cat mai dramatic lucrurile), etc sunt aduse ln casele si mintile oamenilor ideile dorite.
lar atunci cand trebuie sa se promoveze un lucru pe care publicul a fost complet convins sa i1 accepte, cineva scrie un articol, abordând acel subiect clin toate punctele de vedere si dandu-i o importanta deosebita. Apoi proce­sul este repetat pana cand rezistenta publicului este invinsa pe toate planurile. Un zianst trebuÎe sa fie inainte de toate un "muzician al sufletelor", el trebuie sa cunoasca perfect instrumentul la care canta - claviatura pulsiunilor si instinctelor umane, strafundurile ai sublimarile lor.

El trebuie sa poata provoca deliberat in mare reflexele conditionate, sa le inhibe pe unele si sa dezinhibe altele, sa creeze unele noi, sa declanseze noi actiuni. Pentm a atinge aceste scopuri, el se foloseste de presa. Printr-o informare mai mult sau mai putin tendentioasa se creaza o stare emotionaIa, Sunt atinse anumite corzi sensibile ce evoca retlexele conditionate pe care ziaristul urmareste sa le directioneze pentru a-si atinge scopul.
O alta metoda de manipulare consta in a organiza talk­show-uri de televiziune live, in care un grup de experti promoveaz.a produsul si/sau ideea, sub pretextul “dezba­terilor". Se recruteaza participanti pro si contra, dis­cutaind in punet si contrnpuct si exprimandu-si sprijinul sau opozitia. Cand totut se termina fara a se ajunge la nici o concluzie pentru ca nici nu se dorea aceasta, subiec­tul promovat a fost imprimat În mintea telespectatorilor. Aceasta practica, noua la Începutul anilor ‘60 , a devenit În prezent o metoda standard..

Cum actioneaza televizorul?

Omul intra in contact cu lumea prin cele cinci simturi: vaz, auz, miros, gust, pipait. Dintre aceste simturi, vederea este cea prin care intra cele mai multe imagini si informatii. Mintea omului inca gandeste in imagini, pentru fiecare cuvant sau expresie, iin minte ni se proiecteaza o anumita imagine. Televiziunea are marele avantaj pe langa radio si presa scrisa , sa aduca si imagini in fata noastra ... imagini care pot contine la nivel de subconstient cantitati uriase de informatii nocive

Personalitatea omului, prin facultati ale ei precum sunt: cunoasterea, intelegerea, memoria, imaginatia, este foarte dependenta de ceea ce primeste prin acest simt. Acesta este motivul pentru care nu ne prea ocupam de radio, care nu are puterea televizorului. Radioul se adreseaza auzului. Televizorul se adreseaza vazului, in primul rand, dar si auzului. Este mai periculos decat ziarele. Acestea se adreseaza si ele vazului dar imaginile sunt nemiscatoare - par moarte. Imaginile de la televizor sunt vii, miscatoare: de aici puterea lor.

Omul impatimit de televizor nu mai intelege ca imaginile pe care acesta i le ofera le priveste nu la rece, ci acestea intra in viata lui interioara, pe care o influenteaza, o modeleaza. In timp se produce o simbioza intre om si televizor, o intovarasire in care insa primul este factorul pasiv, cel care primeste orice, fara nici un discernamant. Omul devine pur si simplu un material care se lasa, fara sa-si dea seama, prelucrat de televizor, care treptat ii devine chiar si stapan. Astfel televizorul devine de fapt adevaratul stapan sau chiar zeu, al omului, caruia i se inchina, il asculta, ii slujeste, chiar.

Televizionistul se identifica cu ceea ce vede la televizor, iar printre ceea ce vede se numara si stirile negativiste(in special cele de la 17), pentru ca intaresc ceea ce deja cred ca reflecta realitatea.

Este interesant de observat faptul ca nu se mai gaseste o emisiune, un articol, un film, etc. care sa indemne omul la o creatie adevarata, care sa clarifice adevaruri istorice, care sa aiba un caracter “militant”, de indemn la cunoastere sau la descatusarea energiilor enorme ce zac nefolosite in fiecare din noi. In schimb, ce putem vedea pe ecranele televizoarelor sau prin ziarele noastre? Stiri fara nici o noima, care in mod firesc nu ar trebui sa intereseze pe nimeni ("Nea Ion din satul X, a batut-o pe baba Floarea si a violat-o"), indemnuri la violenta, la abuzuri, la consumul de droguri si bauturi alcoolice, pornografie, telenovele ("forma fara fond" - parca astazi este mai de actualitate ca niciodata articolul lui Titu Maiorescu), scandaluri, vedete "de carton", etc

Televizionistul se identifica cu ceea ce vede la televizor, iar printre ceea ce vede se numara si stirile negativiste(in special cele de la 17), pentru ca intaresc ceea ce deja cred ca reflecta realitatea.

Stirile, care ar trebui sa fie emisiuni mai serioase, au ca scop distrugerea creativitatii omului, facandu-l astfel un obiect manipulabil.. Violentele, uciderile intre rude, morti terifiante, incesturi, violuri umplu astazi mai tot spatiul lor. Oare ce fel de informatie poate fi aceasta, ca in cutare sat un om beat a venit acasa, a luat toporul si l-a omorat pe tatal sau ? Sau altele de acest gen.

Aceste "stiri" reprezentau inainte subiectul de discutie si de barfa al babelor de pe la sate si al celor lipsiti de orice orizont spiritual si intelectual, iar astazi se transmit la ore de maxima audienta, de oameni scotiti special pentru o asemenea activitate. Pe de alta parte zvonurile ("in ziua cutare va fi un cutremur devastator", "iarna aceasta va fi polara" etc.) terorizeaza, streseaza pe oamenii care doresc sa afle ultimele noutati. Televizorul devine astfel un puternic factor de stress.

Concentrarea repetata asupra evenimentelor negative din viata duce la adoptarea unei atitudini pesimiste asupra a tot ce inconjoara. Stirile negative il vor cobora pe cel care le priveste la nivelul lor distructiv. Niciodata nu-l vor putea ridica la un nivel creator. Astfel, creativitatea dispare, lasand loc manipularii.

Acum analizati scenariul comparativ intre cele doua tipuri de stiri:

1a. Rata somajului nu cedeaza sub 5%.
1b. Rata angajarilor ramane ferm pe pozitia de 95%

2a. Pe Soseaua X, intre localitatile A si B, a avut loc un tragic accident rutier. O masina a iesit de pe sosea, izbindu-se intr-un copac.
2b. Pe soseaua X, din 2000 de masini care au trecut astazi, 1999 au circulat in conditii bune de drum, ajungand cu bine la destinatie.

3a. Un avion al companiei YYY, s-a prabusit.[...]
3b. Din toate cele 50 de avioane ale companiei YYY, care au zburat azi, 49 au aterizat cu bine.

Care sunt cele mai corecte stiri?
Care sunt cele mai optimiste stiri?
Care din aceste variante sunt cele difuzate in mass-media?

Alte metode de manipulare

Metoda contrastului
Este bine stiut ca culoarea alba vizibila pe fonul negru, si invers. Psihologii au evidentiat intotdeauna rolul fonului social in cotrast cu care este privit un individ sau grup. Un lenes alaturi de persone muncitoare este judecat mult dur. In contrast cu niste persone nedrepte un om bun este privit mult mai pozitiv.
Principiul contrastului este utilizat atunci cand din anumite cauze nu poate fi comunicat direct (cenzura, pericolul unui process judiciar). In acest caz publicul este dirijat spre un anumit model de gandire.
Spre exemplu, mass-media utilizeaza in permanenta o anumita ordine de stiri pentru a conduce spectatorul spre anumite concluzii. In special acest lucru este vizibil in perioada campaniilor electorale. Cu largi amanunte sunt descries conflicetele si nereusitele din lagarul oponentilor politici. “Partidul A nu este decat o adunatura de demagogi si scandalagii” se spune spectatorului, in timp ce formatiunea B este prezentata ca bine organizata, profesionista si realista.
Reportajele in cadrul editiilor de stiri sunt selectate conform aceleeasi principii. Cei din partidul “A” se cearta din cauza locurilor pe lista, in timp ce cei din partidul “B” deschid pe cont propriu un spital pentru copii, ajuta invalizii si mamele singuratice. Se creaza tabloul unui partid care lupta pentru putere, in timp ce altul lucreaza pentru binele comun.

Greva foamei
O metoda efectiva pentru influentarea electoratului si exercitarea unei presiuni psihologica asupra puterii. Este selectata un grup de persoane bine platite, cu sanatatea buna care fara nici un risc personal organizeaza “o cura de slabire” intr-un loc public. In jurul acestui eveniment mass-media aprinde un scandal nemaipomenit, se aud la infinit declaratii despre “regimului politic inuman”. Impotriva unei astfel de presiuni este foarte compicat sa rezisti (in conditiile in care este organizat de profesionisti) pentru ca puterea este nevoita intotdeauna sa reactioneze la astfel de actiuni.

“Tine Hotul”
Scopul metodei - de a te confunda cu propriul tau urmaritor. Un exemplu este celui a CIA in perioada lui U. Colby (anii 70). Cand aceasta organizatie a fost invinuita de terorism, asasinate, atentate, lovituri de stat, CIA incepuse o campanie de “autodemascare” atat de inversunata incat au depasit cu mult proprii sai urmaritorii.
O astfel de metoda este utilizata si pentru discreditare, cand vinovatii simt ca pot fi descoperiti organizeaza desinestatator scandaluri pentru a indrepta atentia publicului in alta directie. Astfel de metode sunt folosite adesea de “aparatorii drepturilor omului” si “luptatorii cu mafia” scopul carora este dezorientarea opiniei publice.
Povestea de dimineata
Metoda “povestii de dimineata” este utilizata pentru adaptarea omului informatiei cu continut negative. Astfel pentru a deprinde oamenii cu violenta, omoruri, stirile TV expun cu lux de amanunte tot felul de crime care au avut loc. Peste ceva timp, dupa o astfel de prelucrare populatia inceteaza sa mai reactioneze la cele mai graznice crime si la assassinate in masa (efectul psihologic al adaptarii).
O astfel de metoda de manipulare a fost utilizata in timpul loviturii de stat din Chile (1973)cand regimul trebuia sa cultive o indiferenta fata de actiunile serviciilor de securitate. In spatiul ex-sovietic “povestea de dimineata” este utilizata in editiile de stiri unde sunt prezentate actiunile de protest, greve, demonstratii. Politia aplica violenta, liderii opozitiei sunt arestati. A doua zi jurnalistii relateaza despre “o banala manifestatie in timpul careia politia a fost nevoita sa intervina in forta, au fost arestati cateva persoane care au tulburat ordinea publica. Impotriva acestora a fost intentat un dosar penal etc.”
Acest exemplu clasic de prezentare a stirilor creeaza iluzia “echidistantei” si a “obiectivitatii” mass-mediei si in acelasi timp diminueaza importanta evenimentelor, creind imaginea unui fapt “neimportant” care nu merita nici un fel de atentie. Aceasta metoda a fost tratata mai pe larg mai sus.
Autoritatea anonima
Noua categorie va fi dedicata metodelor de manipulare utilizate in mass-media.
Una din cele mai utilizate metode de manipulare de mass-media este “autoritatea anonima”. Aceasta se refera la categoria propagandei “gri”.
S-a demonstrat ca cea mai eficienta metoda de manipulare este cea care face apel la o autoritate religioasa, politica, culturala etc. Numele persoanei care detine autoritatea deobicei nu se comunica.
In asa fel sunt citate diverse documente, sunt oferite niste date “stiintifice” necesare pentru inducerea in eroare a publicului. Spre exemplu: “Savantii in urma cercetarilor au constatat…”, “Doctorii recomanda…”, “Din surse demne de incredere care au solicitat anonimatul”.
Ce fel de “savanti”? Ce fel de “doctori”? Ce fel de “surse demne de incredere”? Acest lucru nu-l cunoaste nimeni, in afara de autorii insusi, desigur.
In marea majoritatea astfel de informatii nu sunt decat niste dezinformari.
Iar trimiterea la autoritate nu este decat o incercare de a oferi seriozitate mai mare mesajului plasat.
In plus, daca sursa nu poate fi identificata nimeni nu poarta raspundere pentru informatia defuzata.
Astfel ca mesajele care incep cu formula “specialistii recomanda”, “anumite surse ne-au comunicat” fiti pe pace, aveti de a face nu doar cu o simpla informatie ci cu o banala propaganda sau o publicitate ascunsa.
Schimbarea istoriei unui popor,  primul pas catre lichidarea lui.

Iata cum functioneaza:
Se incepe prin a sterge memoria poporului: se distrug cartile, cultura, religia, istoria si apoi altcineva ii va scrie alte carti ii va da alta religie, alta cultura, ii va inventa alta istorie (de origine latina, greaca, slavica, dupa momentul politic). Intre timp poporul incepe sa uite ceea ce este sau ceea ce a fost, iar cei din jur il vor uita si mai repede; limba nu va mai fi decit un simplu element folcloric, care mai devreme sau mai tirziu va muri de moarte naturala. Noile forme "istorice" vor aduce elemente si simboluri noi de adoratie care le vor indeparta pe cele vechi. Din vechiul strat spiritual vor ramine undeva la un etaj inferior al cunoasterii numai citeva expresii, traditii, impresii, fragmente de nume de localitati, munti si ape, fara un inteles aparent. Formele vechi care cindva au ocupat valenta transcendentalului, vor fi deplasate de formele noi care vor dicta componenta si functia "noului popor".

Cind toate popoarele civilizate din lume initiaza, desfasoara, promoveaza valorile istorice care le indreptatesc sa fie mindre de inaintasii lor, gasim inca opinia unor astfel de "adevarati romani", care nici mai mult, nici mai putin, spun despre formarea poporului daco-roman ca:

"... puterea cotropitoare (soldatii romani, n.a.,) a adus femeile si fetele dace in paturile lor si asa s-au nascut generatii de copii, care invatau limba latina de la tatii lor"

Ce exemplu mai bun de spalare a creierului romanilor ar putea fi dat? Pe langa faptul ca manualele de istorie le fac pe femeile dace prostituate, iar noi suntem niste copii din flori, proveniti din aventurile amoroase de o noapte ale femeilor dace cu soldatii romani, ele ne mai mint si cum ca aceste progenituri, au invatat numai latina. Femeile dace erau fie mute, fie erau asa de servile amantilor lor, incat nu mai invatau copiii daca. Si ce se intampla cu barbatii daci? Ei ce faceau? Priveau plini de mandrie cum soldatii romani le luau femeile, invatandu-le latina? Si se grabeau intre timp, sa invete cit mai repede si mai bine noua limba, limba latina, cand de la sotii, cand de la fiicele lor, iubite ale soldatilor romani cuceritori…
Cum se face ca soldatii romani au patruns doar pe 14% din teritoriul dacic, si doar pe o perioada de 165 de ani, insa de aceea toata populatia Daciei stia latina? Sa ne gandim si la faptul ca la vremea aceea informatia circula mult mai greu si mai incet. Cum au invatat latina intr-un timp asa de scurt, dacii din restul de 86% din teritoriu, multi dintre ei locuind in munti, in zoone mai greu accesibile? A se mai avea in vedere si faptul ca soldatii cotropitori erau de fapt o adunatura din mai multe tari cucerite de romani. E greu de crezut ca vorbeau toti latina si uitau limba lor. Cum de in Italia, centrul si leaganul latinitatii, exista atatea si atatea dialecte, aproape fiecare oras avand dialectul sau, in schimb in Romania se vorbeste peste tot aceeasi limba, neexistand dialecte? Cum se face ca o persoana din Timisoara se poate intelege cu alta din Braila, amandoi vorbind in limba materna, pe cand in Italia, daca doi oameni din orase diferite ar vorbi in dialectele lor, cele cu care s-au nascut, nu s-ar mai intelege?

In ultimul timp, adevarul incepe sa iasa la iveala. Istoricii au ajuns sa descopere adevarul adevarat, piedut in negura vremilor. Herodot relateaza ca, cel mai numeros neam din lume, dupa indieni, erau tracii. Iar Dio Casius: "sa nu uitam ca Traian a fost un trac veritabil. Luptele dintre Traian si Decebal au fost razboaie fraticide, iar Tracii au fost Daci". Civilizatia europeana a inceput in centrul Carpatilor, in mileniul V i. Hr. De aici s-a extins in restul Europei, inclusiv peninsula Italica. Asa ca latina se trage din limba geto-daca, si nu a fost nevoie de latinizare.

Dupa cele relatate de mai sus, acuma ne dam seama cat de absurda si ridicola este istoria pe care am invatat-o la scoala si care din pacate inca si acuma continua sa existe. Si totusi aceasta istorie absurda si-a sapat adanc un loc in mintea si constiinta noastra. Cati dintre noi ar accepta noul adevar, care de fapt este cel mai vechi? Cei mai multi ar ramane indiferenti, spunand ca au probleme mai importante de rezolvat pentru a supravietui in societatea aceasta. In concluzie, aceasta forma de manipulare a reusit, oamenii facand asa cum au fost programati.

Nu numai in Romania s-a practicat aceasta metoda, de a spala creierele si de a le umple apoi cu o educatie falsa. Ce se intampla in SUA se poate considera chiar mai grav decat ceea ce se petrece la noi.
Invatamintul in SUA este programat la autodistrugere, conceptele fiind stabilite in vestitul Tavistock Institute. Este socant nivelul redus al invatamintului, mai ales in scolile elementare, unde acelasi profesor trebuie sa predea, de exemplu, si matematica si istorie si engleza si sport. Trebuie sa fii un geniu ca sa predai toate aceste materii la acelasi nivel ridicat. La licee situatia se mai schimba, existind profesori pentru fiecare materie. Universitatile sunt inca serioase. De prin anii '70 gramatica engleza nu se mai preda in scolile publice canadiene. Echipele olimpice de matematica ale Canadei sunt formate mai mult din chinezi sau est europeni proaspat imigrati. Statisticile realizate de Institue for Higher Learning arata ca, capacitatile de citit si scris ale elevilor de licee din SUA sunt mai joase decit erau printre liceeni in 1786.

Invatamantul este dictat de francmasoni, care ne fac sa ne "delectam" cu satanismul, pornografia si "comicul" mutilarii si torturii; în cea destinata culturnicilor, învatam structuralismul si formulele matematice aplicate hodoronc-tronc acolo unde nu se potrivesc. Paul de Man, zice ca literatura nu e decât zgomot lipsit de semnificatie. Acesta, impreuna cu colaboratorii sai au insistat ca nimic nu conteaza decât textul: adica, atunci când Milton scrie "orb în Gaza la moara cu sclavi", nu trebuie sa stii nici ce e Gaza, nici despre ce moara cu sclavi este vorba, nici cine a fost orb în Gaza la moara cu sclavi si cum de a ajuns acolo si nici de ce se plânge. Aceste lumini ale intelighentiei progresiste au ajuns la concluzia ca oricum cititorul nu poate ghici despre ce este vorba, caci nici un text nu are o semnificatie în sine si poate însemna, vorba lui Bacovia, orice si tot nimic.

Noua literatura predata, induce studentilor ideea ca orice text înseamna orice: astfel, un profesor de la Universitatea din California a scris în 1978 ca atunci când Huckleberry Finn încearca sa vrajeasca un spirit dintr-o cutie veche de conserve, el de fapt se masturbeaza(scuze de acest cuvant folosit); catedra de Engleza a Universitatii din Michigan a organizat un colocviu despre travestism la Shakespeare, Brecht si Caryl Churchill; la Universitatea Brown, interpretarile acestea semiotice au proliferat în asa masura încât s-au despartit de catedra de Engleza si formeaza o catedra aparte, care se ocupa si de alte feluri de texte, exprimate prin muzica, voce, ori film. Membrii acestei catedre produc lucruri bizare, ca de exemplu filmul "Mama, mama, unde mi-e creierul?", un film scris în 1987, al carui autor si-a descris ulterior creatia ca "un gunoi vechi post-modernist plin de rock".
Robert Scholes scrie în 1986 ca absolventii unei facultati literare n-au nevoie sa fi auzit vreodata în viata lor de Homer, Platon, Aristotel, Dante si Shakespeare. E.D. Hirsch Jr. se asociaza acestor idei în mod perfid, tipic - pretinzând ca le combate. In articolul lui despre <Alfabetizarea culturala> (Salmagundi, toamna, 1986), el demonstreaza ca nimeni nu are nevoie sa citeasca nimic pentru a fi cult - nimic altceva decât articolul lui. Dar profesorii universitari americani au mers si mai departe si au absolvit studentii de la obligatia de a citi ceva. Comitetul pentru Programa Analitica a Studentilor de la Facultatile de Engleza s-a întrunit pe la sfârsitul deceniului al optulea si a decretat ca studiind literatura engleza si americana nu trebuie sa studiezi autori ca Shakespeare, Donne, Milton, putând studia absolut orice-ti trece prin minte, caci, zice comitetul, "actul de a trai si interpreta literatura nu trebuie sa fie legat de anumite obiecte". Mai mult, neavând obligatia de a citi si cunoaste anumiti autori, studentii devin liberi sa învete "trairea actului cititului". Astfel s-a legiferat în mod oficial în programa analitica universitara analfabetismul; "trairea actului de a învata" este exact ceea ce a introdus Dewey în scolile primare când a eliminat cunoasterea alfabetului si a numerelor, scrisul, cititul si socotitul din scoli.
Crizele artificiale si socul viitorului

"Socurile viitorului" sunt descrise ca serii de evenimente care se produc atat de rapid, incat creie­rul omenesc nu poate asimila toate scltimbiirile de situatii. Stiinta a aratat ca exista limite clar demarcate ale numarului  si naturii schimbarilor carora le poate face fata rnintea omeneasca. Astfel, dupa un sir con­tinuu de socuri, grupul vizat nu mai vrea sa aleaga intre variantele existente care i se par incerte.

ln urma confruntairii cu prea multe posibilitati ambigue, ambigue, populatia este astfel derutata si demoral­izata, cuprinsa de o violenta necugetata, determinand astfel aparitia ucigasilor in serie, a violatorilor si a rapitorilor de copii, generindu-se sentimente de frica, angoasa si teroare. Ulterior, se instaleaza o
stare de apatie generala, de inertie si de indiferenta fata de orice alta schimbare. Un asemenea grup devine usor de controlat si va urma docil ordinele, fara sa se opuna. .
"Socurile viitornlui", spun cei de la SPRU (Science Policy Research Unit) si manualele Institutului Tavistock, sunt definite ca niste "tulburiiri fzice si psthice cauzate de sarcina excesiai mpusa mecanismului de luare a deciziilor dm nintea omeneasca". La fel cum un circuit electric suprasolicitat va arde o siguranta fuzibila, si oamenilor incep sa li se "arda siguran­tele" - sindrom pe care stiinta medicala abia acum Începe sa-l inteleaga, desi John Rawlings Reese a efectuat experimente in acest domeniu inca din anii '20 ai secolului !recul.

Unul dintre subiectele studiate la SPRU este intro­ducerea si proliferarea consumului de droguri. Pen­tru ca grupul-tinta vizat era tineretul, acesta fiind cel mai greu de controlat, modalitatea cea mai eficienta a fost crearea "miracolului Beatles ", de fapt o in­ventie a Institutului Tavistock si parte integranta din procesul de ''fragmeniare-adoptare deficitarii" elaborat de profesorul Willis Hannon. Acest proces consta in introducerea, cu ajutorul unui corp conspirativ care nu poate fi identificat, a unui element foarte dis-  tructiv si dezbinator in interi­orul uriui mare grup demografic, vizat sa fie scliim­bat impotriva propriei lui vointe.
Ceea ce a inceput cu Beatles si cu pachetelele de droguri (LSD-Lysergic acid diethylamide) dis­tribuite sub forma de esantioane in timpul concerte­lor acestei fonnatii, a generat un torent de droguri care si la ora actuala inundia lumea. Tonte acestea nu s-ar fi putut realiza fara cooperarea mijloacelor de informare, care le-au prezentat sub masca de "noi idei" si "noi culturi" ce se dezvoltau in lumea ar­tei si a muzicii.

Crimele si drogurile ilegale merg mana in mana. Traficul de droguri a fost cultivat sub acoperire in cadrul CIA Înca de la razboiul din Vietnam, cel putin. "Dl Halloran", ca agent operativ CIA "contactat" in Saigon, transporta droguri grele din Laos si Cambogia la Bien Hoa si În SUA, la bordul avioanelor militare, pentru folosirea pe strazile americane. Aceasta situatie a durat cativa ani si probabil Înca mai continua, dar din alte puncte de origine. Exista aliante Între agentii grupului din CIA si Armata si "Lorzii drogurilor din America de Sud". Curios este ca agentiiie de la narcotice care se ocupa cu asa ceva din principalele birouri din SUA si multi ofiteri de la Paza de Coasta si din Marina care au datoria de a interzice drogurile, exact ei sunt aceia care le prolifereaza
.

O reclama absolut gratuita pentru LSD, firav de­ghizata ln "arta" si "cultura", in timp ce cuvinte­le elaborate in contextul "muzicii rock" fabricate in acele laboratoare ale manipulalrii nu erau altceva decat stimuli cu intelesul subliminal de a folosi dro­guri si a fi "cool.
Concluzii

Un alt aspect al manipularii, mult mai subtil de aceasta data, este acela al exercitarii puterii in general. Aici ne referim in primul rand la stat si la marile companii multinationale, a caror putere economica a ajuns, in mod paradoxal, sa o depaseasca pe a multor state. In societatea contemporana, omul tinde din ce in ce mai mult sa fie aruncat in anonimat, sa-si piarda individualitatea si identitatea. Puterea in general, a reusit sa creeze niste "roboti" extrem de bine dresati.Un exemplu ar fi din societatea occidentala, care nu va intarzia sa apara si la noi. Aici, oamenii sunt extrem de bine platiti, dar viata lor nu este extrem de roz. Exista un echilibru extrem de precar, care se poate deranja imediat ce individul a iesit de "pe culoarul de alergare" ce i-a fost impus. Salariile mari incurajeaza achizitionarea de bunuri extrem de scumpe (masini si case in special), care nu se pot cumpara decat prin imprumuturi. Aceste imprumuturi nu se pot plati decat din salarii extrem de bune, salarii care nu pot fi decat rezultatul unei munci sustinute. Si iata, cum s-am creat "robotelul"! Daca nu munceste ii luam casa! Cand a terminat de platit casa… sau pur si simplu, doar I-a crescut salariul, il incurajam sa-si cumpere o masina mai scumpa ("cea veche de trei ani nu mai este buna!") prin reclama si prejudecati ("Cum ai salariul de …. $ si nu-ti cumperi Porsche???").  Omul trebuie din rasputeri sa munceasca pentru salariu… pentru ca daca n-are salariu, n-are nici asistenta medicala si nici pensie la batranete. Oamenii liberi din punct de vedere financiar, nu sunt foarte bine vazuti. Impozitele pentru acestia sunt enorme (de exemplu in Germania, la primirea unei mosteniri, deci a unor bani sau bunuri, pentru care s-a mai platit odata impozit, statul ia pur si simplu 40%), pretul locuintelor atinge cifre astronomice (pentru ca un om care are o casa are ceva, un bun material, care il poate lasa mostenire si care ii ofera un grad de libertate in plus).
Alt aspect al manipularii: prin idei "destabilizatoare". Totul in jurul nostru incurajeaza lenea (vezi emisiunea Teleshoping, prezenta intr-o forma sau alta la mai toate televiziunile din lume, si nu numai), mita (ideea inoculata  la noi cum ca fara un ciubuc nu faci cutare sau cutare lucru), parvenirea (marile atractii ale societatii au devenit miliardarii de "carton" care "au reusit"), etc.

Ce influenta poate avea asupra unei personalitati neformate sau in formare (cum sunt copiii si adolescentii) urmatorul fenomen, pe care il vedem reflectat in mass-media sau il auzim pur si simplu? Ni se prezinta o "vedeta", I se aduc laude, e prezentat ca un personaj de invidiat (astfel incat sa ne dorim sa fim in locul lui) si… la sfarsit, sau asa… "din greseala" ni se ofera si informatia ca n-are terminat liceul, ca in adolescenta a fugit de-acasa, ca a consumat droguri, ca a fost alcoolic sau mai stiu eu altceva. Ce influenta are asta asupra personalitatilor de care vorbeam? Si ne mai intrebam de ce ne auzim copiii sau adolescentii spunand fraze de genul: "Lasa ca se poate si fara munca (sau scoala)!… Uite… X a reusit… si acum are mai multi bani decat unul cu facultate!…". Prin aceasta puterea exemplului a fost deturnata de la scopul ei initial.
Dar dintre toate aspectele manipularii, exista unul extrem de pervers si periculos, pe langa care intreaga societate romaneasca trece cu o indolenta fantastica… indolenta pentru care personal n-am nici o explicatie. Acest aspect se refera la distrugerea valorilor morale, materiale si spirituale ale acestui popor. Valorile morale prin incurajarea lenei, lipsei de creatie, prin ingustarea orizontului general uman (droguri, pornografie, alcoolism) si mai ales prin slabirea fortei educatiei nationale (dupa cum stiti probabil, dupa revolutie, intregul popor a asistat cu nepasare la distrugerea scolii romanesti, iar acum rezultatele se vad prin calitatea adolescentilor nostri). Valorile materiale - intr-un cuvant, bogatiile si resursele acestei tari - au fost distruse de asemenea cu buna stiinta. Cu totii stim de devalizarea bancilor, vinderea combinatelor ca fier vechi, taierea cu bestialitate a padurilor, distrugerea sistemelor de irigatii, deteriorarea pana la distrugere a constructiilor incepute inainte de decembrie 1989, falimentarea cu buna stiinta a varfurilor de lance ale industriei romanesti, slabirea monedei nationale prin incurajarea importurilor concomitent cu reducerea drastica a productiei interne si implicit a exporturilor, incurajarea exportului de materie prima in detrimentul produselor finite, etc. Va mai aduceti aminte de rechizitoriul cuplului Ceausescu? Unul din punctele pentru care au fost executati a fost: subminarea economiei nationale. Daca ceea ce a facut Ceausescu se cheama astfel, atunci cum poate fi numita aceasta crima impotriva Romaniei, efectuata de… si cu ajutorul tradatorilor de tara.
Dar poate cel mai important aspect, se constituie in distrugerea valorilor spirituale. Aici lupta se da la nivel mondial si nu doar la nivelul Romaniei. Acest aspect se refera in principal la distrugerea ideii de creatie (creativitatea, motorul progresului umanitatii, calitate de baza a individului liber de orice constrangere, a devenit un lucru desuet, marii creatori aflandu-se in umbra marilor companii, necunoscuti maselor, niste anonimi robotizati prin manipulare, asa cum am explicat mai sus)… se mai refera la distrugerea radacinilor istorice (cazul poporului nostru, impotriva caruia se da aceasta lupta, de aproximativ 400-500 de ani), precum si la desacralizarea ideii de apartenenta la ceva: organizatie, idee, popor, rasa, credinta, etc. Toate acestea au fost inlocuite treptat, chiar sub nasul nostru, cu democratia (idee de origine iudeo-masonica, aflata in totala contadictie cu cele mai elementare judecati de bun simt, si care nu pastreaza decat numele, celebrei forme de guvernare a cetatilor antice grecesti), drepturile omului (transformate peste noapte cand nu au mai corespuns scopurilor politice, in dreptul popoarelor, respectiv al minoritatilor) si un sistem de justitie, in care forta banului a inlocuit bunul simt, si care abia daca mai pastreaza o palpaire a ideii de dreptate.

De Amaliela si Skywalker
SUS
Ce este manipularea
De ce este periculoasa
manipularea
Manipularea prin mass media
Cum actioneaza televizorul
Alte metode de manipulare