Inapoi
de Skywalker
Suntem urmariti. Ce putem face?

Previziunile lui George Orwell sau cam adeverit. Esti urmarit, aproape peste tot unde esti, esti spionat in aproape tot ceea ce faci, cu toate ce nu iti dai seama. Lucruri ce ti se par bananale, sunt de fapt instrumente cu care esti localizat si urmarit. Cine este acest Big Brother? Ce s-ar putea face pentru ca sa scapi de ochiul lui?

  Tehnologiile disponibile in prezent permit tuturor celor interesati sa ne localizeze cu suficienta precizie. Dinte toate tehnologiile, ne vom opri mai mult asupra telefonului mobil, mersul personal,  si etichetele din bancnote.

Telefonul mobil

Cu toate ca este un mijloc foarte comod de a comunica, telefonul se poate transforma uluitor de repede într-o modalitate de supraveghere foarte eficienta care sa permita celor ce intercepteaza convorbirile sa detina controlul prin informatii.
Un alt fapt semnificativ este si urmatorul: cu cât telefoanele devin mai performante din punct de vedere tehnic, cu atât posibilitatile de a fi utilizate în scopuri negative creste; la telefoanele mobile mai apare, fata de telefoanele fixe, si influenta radiatiilor, sau faptul ca ele pot fi folosite ca sursa de informatie chiar si când utilizatorii le tin închise. Astfel creste  posibilitatea ca persoana care utilizeaza telefonul sa fie localizata mult mai precis si mai rapid.

Probabil ca ai auzit de capabilitatile GPS integrate in terminalele 3G existente, dar poate ca nu stiai cam cat de precisa poate fi localizarea ta prin intermediul retelei si fara GPS. Daca tetefonul tau mobil este pornit, operatorii te pot localiza doar prin simpla analiza a celulelor cu care interactioneaza telefonul tau.

Care sunt “avantajele” localizarii persoanei prin telefonul mobil?

Imagineaza-ti ca te plimbi prin supermarket si ai toate ofertele zilei direct pe telefonul mobil. Oricum este mai bine decat sa tot bantui pe culoare cautandu-le. in ultimii cativa ani au fost atat de multe discutii abstracte pe tema serviciilor bazate pe locatie incat este de inteles daca ai ramas cu impresia ca ele implica toti ciudatii sau indezirabilii la care a ajuns cumva numarul tau de mobil. Din fericire, realitatea este mult mai putin sinistra. Serviciile bazate pe locatie nu s-au dezvoltat mult peste nivelul "unde ma aflu?".

Astfel de servicii ca cele prezentate mai sus sunt  inca departe de temuta intruziune in vietile noastre cotidiene de care s-a facut atata caz la lansarea serviciului. Oricum, pana acum, cel putin in tara noastea, nu s-a auzit nici macar de SMS-uri publictare, bazate pe localizarea clientului. .

Big Brother
Teama de tehnologiile de tip Big Brother nu este proprie doar romanilor. Aceeasii mentalitate ii face si pe operatorii de telefonie mobila din Occident sa evite sa fie catalogati drept spammeri, ceea ce a dus la reguli de tipul celei "opt in". pentru servicii. Astfel de atitudini arata ca tehnologia este deseori privita cu o nemeritata suspiciune, in loc sa fie perceputa drept miracolul care de fapt este.
Un bun exemplu ar fi casele automate cu care au fost dotate multe supermarketuri din Vest. Majoritatea clientilor le privesc cu abia disimulata ura si prefera sa stea la lungi cozi in loc sa-si rezolve cumparaturile rapid, cu un minimum de batai de cap si interactiune umana.
Site-uri precum www.findamobile.com si www.traceamobile.com ar putea oferi o modalitate foarte simpla de a gasi un prieten, dar sunt obligate de regutile foate stricte ale operatorilor sa te anunte de fiecare data cand esti urmarit. Trebuie sa introduci un cod de confirmare si varsta pentru ca un prieten sa te poata adauga pe lista lui de contacte, ceea ce eliminA orice element de surpriza, pe care poate ca l-ai savura altminteri. Ceea ce ar fi trebuit sa fie un serviciu amuzant, care sa adune o gasca de prieteni inaintea unei "expeditii" prin baruri sau, mai serios, sa-i localizeze pe copii atunci cand nu ajung acasa la ora la care ar trebui, a devenit o problema morala gratie autoritatilor de reglementare care au facut exces de zel, sii nu exista nici un indiciu ca lucrurile se vor schimba prea curand. Operatorii se vad confruntati cu o vasta cantitate de
reglementari, ceea ce inseamna multa birocratie de depasit inainte de a avea acces la Sfantul Graal al serviciilor bazate pe locatie: detatiile
tale mobile. Ma ca e pu~in probabil În viitorul apropiat sa treci pe strada pe langa vreun bar si sa primesti un SMS care sa-ti ofere o halba de bere la cel mai bun pret al zilei.

Desigur, este perfect posibil ca, o data ce o campanie fara scrupule a pus mana pe detaliile tale mobile, sa fii tinta unui nemilos spam ori de cate ori treci pe langa magazinul lor. Imagineaza-ti curn ar fi sa primesti sute de mesaje care sa-ti bage pe gat cine stie ce pantofi de sport de cate ori treci pe langa un magazin de articole sportive, mai ales daca cele mai solicitante fizic activitati ale tale reprezinta
urcatul unui etaj pana la fotocopiatorul firmei sau asa ceva. Acesta este motivul pentru care operatorii au nevoie sa adune cat mai multe informatii despre obiceiurile tale, pentru a putea oferi informatii cat mai precise companiilor care ar oferi servicii bazate pe locatie. Legea protectiei datelor persona le? ln primul rand trebuie sa fii de acord cu divulgarea acelor informatii inainte ca cineva sa puna mana pe
ele. Acesta ar fi un adevarat camp minat legal si moral. dar unul care cel mai probabil nu va fi negociat, cel putin in viitorul apropiat.

Localizarea prin telefonul mobil: pro si contra
Serviciile bazate pe locatie nu vor ajunge la cosul de gunoi al tehnologiei si, mai devreme sau mai tarziu, vom ajunge acolos este doar o chestiune de timp. Terminalele mobile de generatia a treia cu AGPS (Assisted Global Positioning System) au inceput deja sa apara, pionieri in domeniu fiind Motorola si Siemens. Folosind un receiver GPS de mica putere si mesaje SMS ascunse, telefoanele AGPS pot fi
localizate cu precizie de 40 de metri, permitand informatii suficient de precise privind locatia. Pe masura ce AGPS va deveni o tehnologie comuna, fara indoiala ca operatorii var dori sa obtina si beneficii de pe urma ei. Dar mai intai vor trebui sa treaca de furcile caudine ale legislatiei.
    Cand vine vorba de salvarea de vieti, operatorii sunt mai putin timizi cu serviciile lor de localizare si asta pentru un motiv cat se poate de bun. La tastarea nu marului 999 de pe mobil, unele servicii de urgenta pot localiza pozitia telefonului si alerta cele mai apropiate ambulante inainte sa apuci sa spui "au".

Una e ca un operator sa-ti divulge locatia atunci cand viata ti-e in pericol si cu totul alta e sa divulge informatii cuiva care vrea sa-ti vanda cinci perechi de ciorapi la pretul a patru. Serviciile bazate pe locatie var sosi. Dar inainte de a ne apropia macar de viziunea futurista a serviciilor personalizate ce i se ofereau lui Tom Cruise in seifiul fvfinority Report var trebui trasate limitele legale. Pentru moment, directia spre cea mai apropiata pizzerie e tot ce ne putem astepta sa obtinem, desi, dupa cateva beri intr~o zona  necunoscuta a orasului, vei zice mersi chiar si pentru  numai atat.



Mersul, "amprenta" personala

Mark Nixon, un cercetator de la Universitatea Southampton din Marea Britanie, este unul dintre pionierii în domeniul unei tehnologii menita sa identifice oamenii dupa modul cum se misca atunci când merg.

Motivul aparent pentru care se investeste foarte mult în astfel de tehnologii este necesitatea unor sisteme de securitate mult mai eficiente care devine din ce în ce mai mare, odata cu declansarea faimosului "razboi împotriva terorismului". Deoarece vechile modalitati de identificare sunt depasite de iscusinta infractorilor de a le anula eficacitatea, mersul ar putea deveni noua "amprenta" personala.

Mark Nixon a declarat ca primul care a avut aceasta idee a fost de fapt Shakespeare, care scria în "Furtuna": "Juno apare, o recunosc dupa mers."

"Acum sa vedem ce pot face computerele" a precizat Nixon. Acest proiect este finantat dintr-un fond special oferit de Ministerul American al Apararii, dupa atentatele din 11 septembrie, pentru a încuraja cercetatorii în gasirea unor noi metode de identificare.

Teoria lui Nixon este simpla: fiecare persoana are un mod caracteristic de a se misca, care este diferit de la caz la caz, dar care nu se schimba chiar daca individul merge încet, alearga sau schioapata. Cercetatorii intentioneaza sa descompuna mersul în mii de miscari extrem de fine, pe care apoi sa le transforme în coduri ce pot fi recunoscute de calculator. Programul realizat pâna în prezent are o precizie de 95%, însa Nixon a declarat ca este doar începutul si ca deja a înregistrat o asemenea reusita, în curând sistemul de identificare dupa mers va deveni infailibil.

Acest mijloc de identificare poate deveni un mod foarte eficient de supraveghere prin satelit, deoarece pentru a urmari o ersoana nu este nevoie ca aceasta sa aiba asupra ei vreun emitator sau alt gen de aparat.


Banii "vorbesc"

Bancnotele verzi, dolarii, poarta un motto: "Noi credem în Dumnezeu". O completare umoristica atribuita Agentiei Nationale de Securitate a SUA, organizatie ultrasecreta care se ocupa cu interceptarea convorbirilor, suna cam asa: "Pe ceilalti îi monitorizam". Gluma s-a transformat în realitate pentru ca, de curând, bancnotele americane (dolar) si cele europene (euro) "vorbesc".

Etichetele de verificare pe baza de radiofrecvente (RFIDS) sunt elemente de siguranta folosite peste tot în lume pentru a permite accesul în zonele securizate. Ele sunt, de asemenea, utilizate pentru etichetarea a tot felul de obiecte (produse alimentare, îmbracaminte, carti, etc) care nu pot fi scoase din magazine fara a fi in prealabil demagnetizate, altfel intrând în functiune sistemele de alarma, ceea ce împiedica furturile din magazine.

In aceste noi conditii fiecare obiect poate fi identificat individual, ceea ce le deosebeste de codurile de bare, care identifica doar grupuri de obiecte. In plus, RFIDS pot fi "citite" de la distanta, fara a fi în raza vizuala a aparatului de "citit".

Ideea de a eticheta bancnotele ar avea avantajul ca se împiedica astfel falsificarea lor si se usureaza depistarea locului unde se afla bancnota respectiva.

Componentele unei RFIDS sunt un microcip si o antena foarte fina. Ele pot fi introduse în interiorul unei bancnote. Nu e nevoie de o microbaterie. Când eticheta e "interogata" de catre un dispozitiv de citire operând pe o anumita radiofrecventa, antena capteaza o cantitate infima de energie electromagnetica pe care o foloseste pentru activarea microcipului. Eticheta transmite apoi dispozitivului de citire datele cuprinse în microcip.

Banca Centrala Europeana a introdus deja RFIDS în euro-bancnote, motivul aparent fiind eradicarea falsificarilor, dar care nu trebuie sa ne induca în eroare: adevaratul scop este controlul total asupra populatiei.

Nu se spune absolut nimic despre intimitatea persoanei, care este puternic lezata în aceste conditii. Politistii prea zelosi sau alte cercuri secrete ar putea implica persoane inocente în tranzactii suspecte pentru simplul motiv ca, la un moment dat, au manipulat acele bancnote.

Pentru a va convinge de existenta RFIDS în bancnotele euro noi, va propunem un experiment foarte simplu: puneti o bancnota în cuptorul cu microunde si porniti-l. Nu veti avea de asteptat decât foarte putin pentru ca microcipul RFIDS se va supraîncalzi si va exploda. Evident, bancnota va fi gaurita în acel loc: este vorba de îngusta banda metalizata prezenta pe fiecare bancnota. Acum stiti la ce foloseste cu adevarat: ascunde microcipul RFIDS. Nu va temeti, explozia nu este periculoasa date fiind dimensiunile infime ale RFIDS. Doar ca va trebui sa va duceti apoi la banca pentru a va schimba bancnota distrusa cu una "întreaga". La urma urmei, oricine poate pune "din greseala" o banconta într-un cuptor cu microunde...


Concluzii

E adevarat ca suntem inca la incepoutul erei suprevegerii, si unele previziuni sunt doar teoretice, si pana sa se aplice in practica va mai dura un timp. Insa sunt toate sansele ca previziunile sa se adevereasca, dar se vor implementa treptat, astfel ca sa nu putem sesiza schimbari. Un exemplu bun iin acest sens este teoria broastei:
  O broasca, daca este aruncata direct in apa clocotita, va sari imediat afara. Dar daca este pusa in apa rece, atunci ea se va simti bine in ea. Atunci putem incalzi treptat apa, ca broasca se va obisnui si va ramane acolo pana va fierbe si va muri. Exact la fel se implementeaza si tehnologiile prin care noi suntem urmariti, supravegheati, ca apoi sa fim manipulati. Se implementeaza treptat, asa ca sa nu realizam prea mult.

Localizarea persoanei cu ajutorul telefonului mobil nu e asa de aplicata in practica, trebuie avut in vedere faptul ca se doreste a se aplica. Ce putem noi face? Trebuie sa recunoastem ca telefonul mobil este deja un accesoriu indispensabil. Dar cu toate aceastea, la cumpararea unui telefon nou, nu e neaparata nevoie sa io achizitionezi pe cel mai sofisticat, poti sa te limitezi si la unul mai simplu, conteaza doar sa poti vorbi si sa trimiti mesaje SMS cu el.