04.Galaxia Andromeda
Andromeda este o constelatie numita dupa printesa Andromeda din mitologia greaca. Este bine cunoscuta datorita Galaxiei Andromeda pe care o contine.
Cea mai stralucitoare stea din constelatie este Alpheratz, care corespunde capului Andromedei. Înainte, aceasta stea a fost considerata drept stea comuna a constelatiilor Pegas si Andromeda. Împreuna cu a, ß si ? Pegasi ea formeaza un asterism foarte cunoscut, numit si Marele Patrat al lui Pegas. ß Andromedae se mai numeste Mirach si este la fel de stralucitoare ca si Alpheratz. µ Andromedae poseda un sistem planetar, din care se cunosc trei planete, care au o masa de 0,71, 2,11 si 4,61 de ori masa lui Jupiter, cea mai mare planeta din sistemul nostru solar.
Folosindu-se de telescopul Hubble, astronomii au reusit sa identifice sursa luminii albastre ce inconjoara gaura neagra din galaxia Andromeda.
Ciudata lumina albastra este generata de catre un disc de stele calde, ce graviteaza in jurul gaurii negre in mod similar cu planetele ce orbiteaza in jurul soarelui.
Astronomii nu pot intelege cum s-a putut forma acest disc de stele in apropierea unei gauri negre atat de mari. In mod normal, fortele exercitate de gaura neagra ar trebui sa dezintegreze materia, formarea acestor stele fiind imposibila.
Astronomii declara ca descoperirea discului este o dovada clara a existentei a gaurii negre. In plus, se elimina astfel ipoteza existentei materiei negre din nucleul Andromedei.
"Acum ca am demonstrat ca gaura neagra este in centrul discului de stele, ne aflam in fata unei noi dileme: Cum a fost posibila formarea acestor stele?", a spus Ralph Bender de la Institutul Max Planck din Germany. "Viteza la care gazul ar trebui sa se roteasca pentru a se forma stelele este atat de mare, incat pare aproape imposibil. Totusi, stelele sunt acolo", a mai adaugat acesta .
Astronomii au calculat viteza cu care se rotesc stelele calculand cat din lumina generata este intinsa si comprimata in timpul miscarii in jurul gaurii negre. Sub influenta fortei gravitationale, stelele se misca cu o viteza de 2,2 milioane de mile pe ora.
Oamenii de stiinta au anuntat ca galaxia vecina, Andromeda, a fost implicata intr-o coliziune cu alta galaxie, M32, acum 210 milioane de ani in urma.
Imaginile in infrarosu de la telescopul NASA Spitzer au dezvalui recent un inel de praf nemaivazut pana acum in interiorul Andromedei.
Noul inel si prezenta unui inel obervat anterior sugereaza o dereglare ce putea fi numai rezultatul unei coliziuni. Astronomii suspecteaza ca impactul a fost cu galaxia Messier M32.
"Aceste inele de praf sunt ca undele care apar la suprafata apei unui lac," a spus David Block, autorul studiului, profesor la Universitatea Witwatersrand. "Arunca o piatra in apa si obtii o serie de inele care se intind in jur. Acelasi lucru se intampla si cand o mica galaxie intra in coliziune cu una mai mare. Se vor vedea valuri de inele de gaz si praf propagandu-se spre exterior ca rezultat a unei violente interactiuni gravitationale."