Inapoi
Ce este un virus informatic?
Cuvântul "virus" este folosit in ziua de astăzi si pentru a descrie un tip de program pentru calculator care este creat cu scopul declarat de a distruge datele sau echipamentele calculatorului.
Virusii sunt programe de foarte mica dimensiune, de regula invizibili cu mijloace uzuale ale sistemului, care se găsesc pe calculator fie ca un fisier executabil, fie atasati unor programe, caz in care se numesc "paraziti".. Ei sunt capabili sa se "infiltreze" in zone ce raman " ascunse" utilizatorului obisnuit, sa producă modificări distructive asupra datelor ce se afla pe discuri, asupra altor componente ale calculatorului, si sa "reproducă".

Ce face un virus?
Virusii se clasifica in:
-Virusi Hardware: sunt cei care afectează hard discul, floppy-discul si memoria.
-Virusi Software: afectează fisierele si programele aflate in memorie sau pe disc, inclusiv sistemul de operare sau componente ale acestuia.
Câteva dintre efectele pe care le generează virusii software:
a) distrugerea unor fisiere;
b) modificarea dimensiunii fisierelor;
c) Stergerea totala a informaților de pe disc, inclusiv formatarea acestuia;
d) distrugerea tabelei de alocare a fiserelor, care duce la imposibilitatea citirii informatei de pe disc;
e) diverse efecte grafice/sonore inofensive;
f) încetinirea vitezei de lucru a calculatorului pana la blocarea acestuia.

Cum va puteți contamina calculatorul cu virusi informatici?
Cele mai multe dintre calculatoare se contaminează la citirea dischetelor/CD-urilor/DVD-urilor purtătoare de virusi, care provin de la un alt calculator. Discheta poate contine orice tip de fisier program deja infectat sau virusul poate fi localizat intr-o zona speciala a dischetei, numita sectorul de sistem. La rândul lui modemul a devenit un instrument camuflat de transmitare a virusilor. Deoarece serviciile de asigurare a comunicatiilor se dezvolta, oamenii pot imparti fisierele prin intermediul linilor telefonice sau a cablului TV ori a undelor radio sau a fibrelor optice.

Cine răspunde de infectarea fisierelor?
Deci, cum am mai spus majoritatea virusilor infectează fisierele. Ei se pot stecura in fisiere cu extensia COM sau EXE, dar de cele mai multe ori in fisierele DOS pentru ca acestea se încarcă odată cu pornirea calculatorului. Odată pornit calculatorul, acesti virusi informatici se vor "trezi" si vor porni la "lucru" distrugând încet, încet calculatorul.
Se întâmpla uneori ca un virus sa fie "benign", adică sa nu facă nici o stricăciune. Reprezintă o problema cei care contaminează fisierele deoarece fiecare fisier contaminat devine mai mare, iar memoria nu va mai fi disponibila pentru activitati productive.

Ce se întâmpla in momentul când un virus contaminează calculatorul?
Virusii se pot clasifica in functie de efectele lor si de modul in care procedează. Virusii sectorului de sistem au dat amploare unui nou tip de virusi numiti "stealth viruses", adică virusi care se ascund. Chiar daca calculatorul respectiv are un antivirus destul de bun, in momentul când acesta porneste, virusul are posibilitatea de a se ascunde. Deci in momentul când un virus contaminează calculatorul, noi, utilizatori numai detinem controlul lui, acesta fiind preluat de acesti "stealth viruses" care sunt incarcati automat in memorie la pornirea calculatorului.
 
Prezentarea virusilor cu auto-multiplicare
Acesti virusi cu auto-multiplicare fac parte din categoria celor mai inteligenti, deoarece infectează tot ce ating. In lumea utilizatorilor DOS, majoritatea virusilor sunt transferati prin intermediul codurilor executabile, adică prin fisiere program (COM, EXE, DLL, SYS sau PIF) nu fisiere date. Efectul acestei auto-multiplicări depinde de a doua parte a programului de tip virus informatic. Prima parte este responsabila de găsirea unui mijloc de a se auto-copia. Cea dea doua parte decide ce stricăciune sa facă virusul pe disc. Exista oameni care au capturat un astfel de virus, iau modificat partea a doua si l-au repus in circulatie.

Virusi des intalniti
Este greu de făcut o asemănare clasificare. In fiecare an se semnalează sute de mii de infectări si probabil ca un număr egal sau chiar mai mare nu sunt publicate, fiind tratate pe plan local. In anul 1995 primii cinci virusi erau: Jerusalim (apare intr-unul din colturile ecranului o gaura sau o caseta neagra, sterge fisierele program, incetineste functionarea calculatorului), Cascade (afiseaza caracterele căzute dezordonat, către partea de jos a ecranului),Brain (redenumeste eticheta de volum a discului calculatorului cu numele "Brian"), Ping-Pong (un caracter începe sa sară pe ecran, ca o minge de tenis de masa), Stoned (la pornirea calculatorului, uneori apare mesajul "Your PC is stoned now")

Programe antivirus
Programele antivirus sunt programe create special pentru a efectua următoarele operatiuni:
- sa detecteze virușii prin verificarea conținutului fisierelor si semnalarea prezentei semnăturii unui virus cunoscut sau a unor secvențe suspecte in interiorul lor
- sa dezinfecteze sau sa stearga fisierele infestate de virusi cunoscuti
- sa prevină infectarea prin supravegherea actiunilor din memorie si semnalarea întâlnirii unor anumite actiuni ca ar putea fi generate de existenta in memorie a unui virus
Exista doua feluri de antivirusi după modul in care actioneaza:
1. Programe care după ce au fost lansate ce raman in memoria calculatorului si supraveghează fiecare aplicatie lansata in executie.
2. Programe care sunt lansate de către utilizator numai atunci când el doreste sa verifice calculatorul
In următoarele conditii are loc devirusarea:
-Scanarea = citirea fisierelor si a memoriei si identificarea virusilor cunoscuti de programul antivirus respectiv
-Devirusare = extragerea virusului sau stergerea fisierului infectat
-Monitorizare = este operatia prin care un antivirus existent in memorie verifica si semnalează sistematic eventuala aparitie a unui virus.

Masuri de protectie împotriva virusilor
Principalele metode împotriva infectării cu virusi:
- Netransportarea pe discheta, CD sau DVD a fisierelor, de la calculatoare străine
- Evitarea folosirii software-ului neinregistrat
- Realizarea periodica a operatiei de scanare
- Păstrarea unor copii de siguranta ale aplicatiilor si fisierelor importante
- Crearea unei dischete sistem pentru a o folosi la pornirea calculatorului in caz de nevoie
- Utilizarea dischetelor care contin date importante cu protectie la scriere.
de Amaliela
Virusii informatici